Odla chili i fönstret

Emellanåt så kommer ju barnen hem från förskolan med diverse planteringar. Det hände mig förra våren och det var tydligen någon slags chiliplanta. Växten i sin lilla kruka vattnades lite sporadiskt då och då och växte sig ranglig och dan och jag tänkte väl inte så mycket på det. Sen fick jag i någon planteringsiver för mig att sätta om plantan i en större kruka och vóila så blev den plötsligt rejäl och började bära en massa röda chilifrukter.

Chili i fönstret
Förskoleplanta!

Den behandling jag gett plantan gör ju att man inser att det här är en växt som tål rätt tuffa förhållanden och ändå kan växa sig fin. Men här kommer några tips hur du bör göra:

 • Chili finns i en mängd varianter, köp det frö som du gillar bäst. Eller ta ur fröerna ur den Chili du köpt i mataffären och torka dem på ett fat ett par dagar innan du planterar dem.
 • Så fröna grunt i såjord i en liten kruka. Du kan sätta några stycken i samma kruka.
 • Placera i ett soligt fönster, gärna med en glasklocka eller avklippt petflaska över så att du får gynnsam “växthuseffekt”
 • När plantorna är ca 15 cm så planterar du om dem i större krukor.
 • Gödsla plantorna från mitten av maj.
 • Det här är en planta som behöver mycket vatten. Under sommaren kan det tänkas att den behöver vatten ett par gånger per dag. Den ska inte dränkas i vatten, men jorden ska hållas fuktig.

Recepttips med chili:

spaghetti-med-arkor-jamie-360x360

Den här räkpastan med Chili av Jamie Oliver är en av mina absoluta favoriträtter. I receptet är det torkad chili, det fungerar med färsk också men då blir rätten hetare.

  0

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *