Det är mysig tradition att färga ägg till påsken, extra roligt är det att använda sig av det som finns i kylskåpet. Särskilt om det är ägg som ska ätas. Då vill man kanske inte använda vattenfärg, även om de är garanterat giftfria.
I det här inlägget har jag dock valt att färga urblåsta ägg för att kunna använda dem som dekoration i påskriset.
Exempel på olika naturliga färgningsmedel
- Persilja
- Gurkmeja
- Blåbär
- Rödkål
- Lökskal
- Rödbeta
De olika färgningsmedlen ger precis den färg man kan tro, förutom rödkål som blir en underbar djupblå färg och lökskal som ger en lite senapsgul ton.
Du behöver:
- 1 liter vatten
- 1 tesked vitvinsvinäger (fixerar färgen).
- Valfritt färgningsmaterial. Hur mycket du ska använda får du testa dig fram till. Jag använde till exempel 2 matskedar gurkmeja till mina gula ägg och ett par deciliter hackad rödkål.
- Glasburk.
Gör så här:
![Färga ägg naturligt - rödkål](https://www.pysselgumman.se/wp-content/uploads/2023/01/Farga_agg-1024x697.jpg)
- Koka upp vattnet med vitvinsvinägern och färgningsmaterial.
- Låt svalna och häll sedan över vätskan i glasburken.
- Stoppa ned kokta ägg eller urblåsta ägg i burken.
- Låt dra minste en timme. Ju längre äggen får dra desto starkare färg.
![Färga ägg naturligt med gurkmeja](https://www.pysselgumman.se/wp-content/uploads/2023/01/Fargade_agg_2-1024x683.jpg)
Så här fin gul färg får äggen när du använder dig av gurkmeja!
![Färga ägg naturligt med rödkål och gurkmeja](https://www.pysselgumman.se/wp-content/uploads/2023/01/Fargade_agg_1-2.jpg)
Använd dig av små metallöglor avsedda för julkulor (går att hitta hos många hobbyaffärer) och trä i något fint band. Sätt upp i påskriset eller varhelst du tycker att det är fint!