Det är mysig tradition att färga ägg till påsken, extra roligt är det att använda sig av det som finns i kylskåpet. Särskilt om det är ägg som ska ätas. Då vill man kanske inte använda vattenfärg, även om de är garanterat giftfria.
I det här inlägget har jag dock valt att färga urblåsta ägg för att kunna använda dem som dekoration i påskriset.
Exempel på olika naturliga färgningsmedel
- Persilja
- Gurkmeja
- Blåbär
- Rödkål
- Lökskal
- Rödbeta
De olika färgningsmedlen ger precis den färg man kan tro, förutom rödkål som blir en underbar djupblå färg och lökskal som ger en lite senapsgul ton.
Du behöver:
- 1 liter vatten
- 1 tesked vitvinsvinäger (fixerar färgen).
- Valfritt färgningsmaterial. Hur mycket du ska använda får du testa dig fram till. Jag använde till exempel 2 matskedar gurkmeja till mina gula ägg och ett par deciliter hackad rödkål.
- Glasburk.
Gör så här:
- Koka upp vattnet med vitvinsvinägern och färgningsmaterial.
- Låt svalna och häll sedan över vätskan i glasburken.
- Stoppa ned kokta ägg eller urblåsta ägg i burken.
- Låt dra minste en timme. Ju längre äggen får dra desto starkare färg.
Så här fin gul färg får äggen när du använder dig av gurkmeja!
Använd dig av små metallöglor avsedda för julkulor (går att hitta hos många hobbyaffärer) och trä i något fint band. Sätt upp i påskriset eller varhelst du tycker att det är fint!