Så får du hyacinterna att hålla längre

hyacinter

Nu är det tid för att frossa i hyacinter och man kan ofta köpa ett helt gäng för en billig penning. Jag tycker det är fint att fylla en stor skål eller vid kruka med många hyacinter så att det riktigt får svämma över när det blommar.

Dock kan det vara så att hyacinterna inte håller sig fina så länge som man vill, de blir rangliga och viker sig. Här kommer några tips på vad du kan tänka på för att få hyacinterna att hålla längre.

hyacinter
  • Se till att knoppen syns lite på den hyacint du köper.
  • När det gäller placering så kan hyacinten trivas både i fönster och en bit in i rummet. Men tänk på att den gillar att ha det lite svalt. Vill du att den ska hålla sig fin längre så ställ dem svalt om natten.
  • Undvik att vattna på själva löken, då kan den ruttna.
  • Vattna sparsamt, hyacinten har växtkraften i löken och behöver inte så mycket mer. För mycket vatten och värme gör hyacinten ranglig och hög.
  • Om hyacinten ändå blir ranglig, klipp av den och ställ i en vas istället. Den kan hålla sig fin länge som snittblomma.
  • Hyacinter kan också trivas fint i hyacintglas utan jord. Skaka bort jorden och skölj försiktigt rent rötterna från jord och placera i hyacintglaset. Se till att rötterna hela tiden når ned till vattnet, men lika viktigt är att vattnet inte når löken.

När hyacinterna blommat över kan du ta rätt på lökarna och plantera ut dem i rabatten på vårkanten. Låt dem vissna ner i krukan innan du klipper bort bladen och plockar upp lökarna. Placera mörkt och svalt i en papperspåse tills våren kommer och du kan plantera ut lökarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *