5 trendiga krukväxter du inte misslyckas med.

Den gröna trenden är större än någonsin, men det är inte alla som har gröna fingrar. Här kommer tips på några vackra och trendiga växter som är lätta att lyckas med.

1. Monstera


Monstera

Monstera är en tropisk växt som är oerhört lättskött och direkt svår att misslyckas med. Den klarar sig utan vatten under långa perioder och trivs både ljust och halvskuggigt i hemmet, du bör dock undvika direkt sol. Monstera växer till sig och blir stor ganska snabbt, då kan du behöva staga upp den med något bra stöd för att den ska få ett mer upprätt växtsätt.

2. Elefantöra

En anspråkslös men vacker växt som inte kräver mycket för att växa till sig och bli stor och buskig. Precis som med Monstera så trivs den ljust men ska inte placeras i direkt sol. Du kommer snart att märka att det dyker upp nya skott i krukan. När dessa växt till sig 4-5 cm så kan du försiktigt kratsa upp dem och ställa i vatten för att de ska bilda rötter och vips har du nya Elefantöron!

3. Palettblad

Det här är ingen lätt växt att hitta i blomaffären, men har du väl fått tag i en stickling så har du snart ett gäng fina Palettblad. Den är så tacksam och lätt att få att växa till sig. Håll lätt fuktig, men övervattna inte. Låt den stå ljust men inte i starkt solljus. När den drar iväg på höjden så toppar du den och ställer skotten i vatten för att invänta rotbildning för att sedan plantera.

4. Dr Westerlund

Dr Westerlunds hälsoblomma är en pelargonsläkting vars största kännemärke är att den doftar alldeles ljuvligt. Dra med handen längs bladen och känn hur väldoften sprider sig! Sköter man den och toppar av den efterhand så kan den växa sig riktigt stor. Hemligheten att få den riktigt stor och buskig är att vara tuff med nedklippningen i början så att den förgrenar sig. Under sommarhalvåret är kan man ge den extra näring för att den ska få extra växtkraft.

5. Ampellilja

Ampellilja behöver inte mycket för att trivas och må bra. Den klarar sig med måttlig mängd vatten en gång i veckan. Den kan stå både ljust (inte direkt solljus – det bränner bladen) och i halvskugga. Men värt att notera är att de vita inslagen i ampelliljan försvinner och bladen blir helgröna om den står mörkare. Det är ett tips som gäller alla växter med ljusmelerade blad. Från ampelliljan får du lätt nya sticklingar. Den sätter nya skott genom långa stänglar med en tuva blad i ändan. När tuvan växt till sig till en 7-8cm kan den vara mogen att knipsa av och ställa i vatten för att den ska bilda rötter.

Tips från Pysselgummans webshop

Allt du kan behöva för blomplanteringen och lite till hittar du i Pysselgummans växtkategori.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *