Så får du kvistarna att blomma inomhus

Visst är det vackert med en blommande körsbärskvist inomhus under tidig vår? Det ger liksom en försmak av våren som är på väg. Det är ingen omöjlighet att få kvistarna att blomma, här kommer några tips på vägen.

Hub_AW17_058

Vilka typer av kvistar kan blomma inomhus?

Äpple, päron och körsbärsträd är utmärkta att ta kvistar från och få dem att blomma inomhus. Passa på att ta in några kvistar när du ändå är igång med att beskära. Egentligen är det bara att testa och experimentera och se vilka blommande trädsorter som fungerar. Till och med en sådan sak som Syrén kan gå bra!

När kan man ta in kvistar och förvänta sig att de ska blomma?

Det beror på var i landet du bor. I södra Sverige fungerar det säkert från februari, Stockholmstrakten mars och där jag bor i norra Sverige är april mer rimligt.

Hur gör man?

  • Eftersom kvistar har hårda grenar ska de ha en lång snittyta för att kunna ta upp vatten bra, minst 3 cm. Jag tycker det bästa är att skala grenen från bark 4-5cm nedtill, då får de en stor yta att ta upp vatten ifrån.
  • Fyll en vas eller urna med ljummet vatten.
  • Eftersom kvistarna kommer direkt från kylan är det bra att vänja dem med värmen inomhus eftersom. Ställ dem lite svalt till att börja med innan du ställer in dem i rumsvärmen.
  • Byt vatten varannan dag och ge dem en ny snittyta på samma gång så att de kan fortsätta ta upp vatten riktigt bra.
  • Ge kvistarna en dusch med blomsprutan då och då, de gillar egentligen inte det torra inomhusklimatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *