Ett hem utan tavlor blir en rätt ödslig historia som ger en obebodd känsla. Men det kan ibland vara svårt att veta hur man ska göra när man hänger tavlor för att det ska ge ett harmoniskt intryck. Här kommer några tips!

Storleken har betydelse

Konsten att hänga tavlor
Bild: Sköna Ting

En liten tavla på en stor vägg blir inte så bra. Ska du hänga en enskild tavla på en stor vägg får du gå upp rejält i storlek, då kan den bli ett snyggt blickfång. Mindre tavlor kan du sätta i grupper på en större vägg.

Rätt höjd

Ett vanligt problem är att man hänger tavlorna för högt och det är inte snyggt. Tänk att motivet ska befinna sig i ögonhöjd. En vanlig regel är att mitten av tavlan ska befinna sig ca 150cm från golvet.

Gruppera tavlorna

Foto: Vanilla Fly

Många mindre tavlor gör sig bra som en samling i en tavelvägg. När du gör tavelväggar kan du jobba på olika sätt. Här är några saker att tänka på.

  • Håll en linje upptill eller nedtill för att få en mer harmonisk tavelvägg. Det är också mer vilsamt för ögonen om du gör mellanrummen mellan tavlorna lika stora.
  • Du kan även göra tavelväggen mer “bohemisk” genom att frångå alla regler, som i bilden ovan.
  • Låt mitten av tavelväggen befinna sig i ögonhöjd.
  • För att skapa en mer vilsam tavelvägg kan du jobba antingen med att ha harmonierande motiv eller använda dig av ramar i samma färg för att hålla ihop intrycket.

Gör din tavelvägg mer spännande

Konsten att hänga tavlor
Väggvaser från Affari. Foto: Pysselgumman.

Du kan gärna blanda upp din tavelvägg med andra saker, som till exempel en grön växt i en väggvas, en vacker hatt eller en väggskulptur. Det gör tavelväggen mer spännande och levande.

Skapa stillben med tavlor

Foto: Vanilla Fly

Det är fint att använda vackra tavlor i stilleben. Du kan luta en tavla på ett sideboard eller som här i fönstret och sedan komplettera med några vackra saker du vill visa upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *