Husmorstips ättika – 5 tips för städningen!

Alla gamla husmorsknep fungerar inte superbra, men just att använda ättika i städningen är ett riktigt bra husmorstips! Här kommer några knep som du kan testa:

 • Ättika fungerar väldigt bra som avkalkningsmedel. Det kan gälla kalkfläckar i duschkabinen eller på kranarna i kök och badrum. Späd ättikan med 3 delar vatten i en sprayflaska, spraya och torka av. Ättika fungerar även bra för att kalka av din kaffebryggare. Blanda 1 dl ättika med 6 dl vatten i bryggarens vattenbehållare. Kör igenom en bryggprocess och häll ur blandningen. Sedan bör du köra igenom bryggaren med rent vatten ett par gånger för att ättikssmaken ska försvinna.
  • Motverkar dålig lukt i kläderna. Har du något klädplagg där svettlukten inte försvinner i tvätten? Spraya det illaluktande området med din ättiksblandning innan du lägger in plagget i tvättmaskinen och tvättar som vanligt. Du kan även byta ut sköljmedlet mot en skvätt ättika, det har samma effekt.
  • Suger åt sig dålig lukt och och har därför många användningsområden. Det kan till exempel handla om kylen som, trots att du rengjort den, inte vill lukta riktigt fräscht. Ställ då in en liten skål med ättika blandat med citron så försvinner den dåliga lukten efter en kort stund. Samma sak kan du göra i andra utrymmen där du tycker det luktar dåligt.
  • Ättika är antibakteriellt och passar därför bra till badrumsrengöring. Har du problem med till exempel svartnade kakelfogar så är ättika bra att använda. Spraya fogarna, låt verka en stund, gnugga med en svamp eller borste och torka av. Till natursten ska du däremot inte använda medlet eftersom ättiksyran kan ge fläckar.
  • Bli av med blomflugor/bananflugor. En skål med lite ättika blandat med vatten och en droppe diskmedel (för att ta bort ytspänningen) fungerar suveränt bra mot blomflugor och bananflugor. Vätskan drar till sig flugorna som drunknar och dör. Vinäger fungerar också på samma sätt.
  ättika i städningen
  Ättika och vinäger från Västerbottenssåpa.

  Här kan du läsa fler artiklar om husmorstips:

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *