Gör din egen Limoncello

Första gången jag drack limoncello var i staden Asti i norra Italien för många år sedan. Jag glömmer det aldrig. Det var 35 grader varmt ute och efter en härlig middag blev jag serverad en limoncello så iskall att rök kom ur det frostiga glaset. Jag tyckte det smakade underbart. Än i dag är det en favorit och jag tar gärna ett glas som avrundning på en god middag. Jag förvarar flaskan i frysen, så den ska bli så där riktigt iskall. Ett annat tips är att ta en bit lakritsfudge till, citron och lakrits är en härlig kombo.

Limoncello kan man enkelt göra själv. Jag har hittat ett recept från Ernst som fungerar bra.

Följande behövs: 13 citroner (välj ekologiska), 7,5 dl brännvin, 2 dl vatten och 1,5 dl socker

Så här gör du:

  1. Skölj citronerna väl. Skala dem med en potatisskalare men var noggrann med att så lite av det vita skalet följer med som möjligt, då det ger en besk smak. Lägg skalen i en burk med lock.
  2. När citronerna är skalade, dela dem på mitten och pressa ur all saft ner i burken med skalen. Häll sedan över brännvinet.
  3. Låt blandningen stå en vecka, gärna i ett mörkt rum. Blandning kan stå praktiskt taget hur länge man vill, dock ska man sila bort skalen efter en tid.
  4. Efter första lagringen: koka upp vatten och socker och låt sockerlagen svalna helt. Häll sedan ihop sockerlagen med citron- och brännvinsblandningen och blanda väl. Låt stå ytterligare en vecka.
  5. Sila av limoncellon och häll upp i väl rengjorda flaskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *