Odla kryddor i köksfönstret

Att ha färska kryddor i köksfönstret är både hemtrevligt och praktiskt om man gillar att laga mat. Dock är de kryddor vi köper i affären oftast hårt drivna och har så små krukor att det är svårt att få dem att överleva. Men det är inte omöjligt, här kommer några tips:

03
  • Kryddor som kan lämpa sig bra för inomhusodling är t ex persilja, mynta och citronmeliss. Men även andra kryddsorter som rosmarin och salvia kan funka.
  • Steg ett är att plantera om i en större kruka. Välj en jordsort som är avsedd för växttypen. Exempelvis Rosmarin och salvia vill ha mager jord, det åstadkommer du enkelt genom att blanda upp jorden med sand. Du kan också köpa färdigblandad jord som passar för kryddor.
  • Ställ soligt och varmt. Minst 4 timmars sol per dag behövs, ett varmt söderfönster är idealiskt. Alternativt kan du välja att ha växtbelysning. Vintertid är det ett måste även i ett söderfönster.
  • Vattna med förstånd. Kryddor behöver en hel del vatten, men dränk dem för den skull inte. Se bara till att hålla jorden fuktig.
  • En lerkruka som andas passar bra för kryddodlingen. Eftersom en lerkruka andas är det svårt att övervattna växten, dessutom är den bra för rötterna som behöver luft för att andas och hålla sig friska och fina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *