Restips #2 – Tågluffa i Europa

Jag älskar att resa, lite trist är det att inte ha samma möjlighet nu som tidigare att dra iväg en längre tid, men det vägs upp av annat. Något av det bästa vi gjort när det gäller resor med familjen är att köpa Interrailkort. Många kopplar säkert ihop tågluff med vandrarhem och halvfattigt med mat, så som det var när man tågluffade i ungdomen. Men så blir det såklart inte när man tågluffar med familjen, då har man högre krav på komfort och förhoppningsvis nån mer krona på fickan än när man var 18.

Första tågluffen vi gjorde hela familjen genom Europa var när sonen var 5 år gammal och det en uppenbarelse. Vår käre son var minst sagt intensiv när han var liten så flygningarna kunde vara rätt påfrestande med mycket stoj och spark på stolen framför. Tåg är ett helt perfekt sätt att resa med när man har barn av den mer stojiga sorten. De kan vara uppe och röra på sig, man kan sitta och spela spel och förhoppningsvis har tåget en schysst restaurangvagn (de brukar vara bättre ute i Europa) där man kan sitta och mysa. Det som också är härligt med att åka tåg till olika ställen är att man alltid hamnar mitt i centrum i en stad, det blir inget krångel och långa sträckor till hotellen.

IMG_0117

Första tågluffen började med några relaxade dagar på Hotell Milton i Rimini, bästa badstället att starta resan på.

IMG_0135
IMG_0138

Etapp 2 Venedig. Alla städer ligger ju så nära varandra i Italien, så upp till Venedig tog det inte mer än ett par timmar från Rimini. Och vilken stad sen, så ljuvligt vacker, ett sånt där “måsteställe” att ha på sin Bucket list. En smula dyrt kanske, minns att vi köpte ett glas juice till sonen på Marcusplatsen som kostade närmare 80 spänn, vad vinet kostade minns jag inte men det måste ju ha kostat minst det dubbla. Men vad gör man inte för att få sitta och spana ut och känna historiens vingslag.

IMG_0330
IMG_0408

Etapp 3 Salzburg. Mozarts födelsestad och en fin pärla i Österrike. Tågresan dit var så vacker, alper och tjusiga vyer vart man än såg.

Etapp 4 Prag. En härlig stad med massor av historia, sevärdheter och gott öl. Promenera över Karlsbron måste man ju, även om det är 35 grader varmt och knökfullt med folk. Sen hoppade vi på en spårvagn och åkte runt stan, ett bra alternativ till rundtursbussar om man vill få en känsla för den plats man besöker.

IMG_0435

Tågvagnen mellan Prag och Berlin bjöd på en sån där bra restaurangvagn som man väldigt sällan upplever i Sverige. Ett riktigt restaurangkök där man lagade mat på plats, papptallrikar och plastglas lyste med sin frånvaro. Något att ta efter SJ!

IMG_0484

Etapp 5 Berlin. Det här var väl egentligen lite av ett missöde. En tågförsening från Prag gjorde att vi missade anslutningen vidare upp mot Sverige. Men det är härligt när man inte har bråttom utan istället tar vara på tillfällena. Vi bokade in oss på ett hotell i Berlin och gjorde staden för en dag.

IMG_0447

Vi hann se alla de där “måsteställena” som Checkpoint Charlie och Branderburger Tor, dricka tysk öl och äta mängder av starka korvar. Sen bar det av hem mot Sverige, men med oss fick vi en längtan efter fler tågluffar. Så nästa år bar det iväg på en ny och längre resa genom Europa med tåg, men mer om det en annan gång.

1 kommentar

  1. Härliga foton 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *