5 favoritkrukväxter och hur du sköter dem

Här kommer ett gäng av mina absoluta favoritblommor och några tips om hur du tar hand om dem.

Dr Westerlunds hälsoblomma: Det här är min absoluta favoritväxt, eftersom den har en sån fin ljusgrön färg och bladen doftar oemotståndligt. Den är inte svårskött, den vill ha mycket ljus men trivs inte i direkt solljus. Det sägs att den inte behöver gödning, men min erfarenhet är att om man gödslar under sommarhalvåret så växer den som bara den. Dr Westerlund kan bli rejält stor, jag har ett par i köksfönstret som är stora som buskar och når ända upp till toppen av fönstret. Men för att de ska växa sig så stora och buska till sig så gäller det att man är rejält tuff med dem i början och klipper ned skotten nästan ända ner när de väl börjat ta sig. Då börjar de grena sig. Sen får man klippa och toppa eftersom man vill att den ska grena till sig. Dr Westerlund är lätt att föröka, alla toppskott du klipper av när du ansar blomman är bara att sätta i vatten och när det väl utvecklas rötter kan du plantera dem. Sen är ju sticklingarna fina i sig själva, placera dina skott i ett gäng gamla flaskor och de blir minst lika dekorativa som en bukett blommor.

Elefantöra: Tänk att den här gamla 70-talsklassikern skulle få en sån revival, den har trendat så pass det senaste året att den periodvis varit helt slutsåld hos blomsterhandlarna och folk har sålt sina sticklingar på Tradera! Det här är en lättskött växt som inte är speciellt ljuskrävande, den klarar sig fint i halvskugga. Den ska inte ha för mycket vatten. Undvik att vattna direkt på växten, vattna istället i kanten av krukan. Ganska snabbt dyker det upp små rotskott i krukan. Passa på att ta dessa när du planterar om växten, det är enklast att få med så mycket som möjligt av rotskottet då. Ställ i vatten och plantera när rötter bildats.

Sophora: Så vacker i sin skira och lite karga form, som en skulptur! Den här är lite trixigare att hålla i fin form tycker jag, det är så lätt att ställa den för soligt, ge den för lite vatten och så är den plötsligt tvärdöd. Den trivs bäst i ett halvskuggigt läge och jorden ska hållas lätt fuktig hela tiden.

img_5349

Hjärtan på tråd: Den här är så fin när den hänger ned som en skir gardin av fina små blad. Jag ser framför mig ett fönster där dessa små ljuvligheter regnar ned som ett helt draperi! Det är en lättskött växt, som kräver måttligt med vatten och ska torka ut mellan vattningarna. Den här växten tål både direkt sol och att stå på ett mer halvskuggigt ställe i ett rum, men värt att tänka på att den ska ha vatten därefter. Jag har inte testat att ta sticklingar, men det ska funka om man knipsar av en ranka med groddknölar (små bollar växten utvecklar efter hand) och sätter dessa i jord.

Monstera: Tänk, när jag var på Hawaii förra julen så fick jag uppleva hur dessa växte fritt som enormt stora buskar som slingrade sig upp över bergväggarna. Så häftigt! Även den här växten tillhör den lättskötta sorten, den kan stå ljust eller halvskuggigt men trivs inte i direkt sol. Jag kan tänka mig att den trivs bra i ett badrum med fönster, eftersom den gillar fuktig luft. Den utvecklar långa luftrötter, dessa ska man leda ner i jorden. Efterhand den växter så bildas oftast små skott i krukan, passa på att ta dessa när du sätter om din Monstera. Du kan också klippa av en lång stjälk längst ner och sätta i en vas, så småningom kommer rötter att bildas och du kan plantera den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *