I min webbutik så har jag en glasbubbla som är ett praktiskt hjälpmedel när det gäller bevattning av krukväxter. Kanske är det så att man åker bort ett par dagar och vill att växterna ska se hyfsade ut när man kommer hem, eller så har man någon lite extra känslig växt som behöver kontinuerligt med vatten.
Jag har fått en del frågor hur denna bevattningsbubbla fungerar. Det är inga konstigheter. Det är samma princip som det gamla tipset att vända upp och ner på vattenfyllda PET-flaskor i blomkrukan, bara så väldigt mycket snyggare!
Så här gör du:
- Vattna igenom växten först så den är välförsedd med vatten.
- Fyll glasbubblan med vatten och stick ned den i blomjorden.
- När jorden torkar upp så börjar vattnet i glasbubblan att sippra ut i en lagom takt.
- Du fyller på glasbubblan genom att ta upp den och fylla vatten genom pipen.
OBS! En glaskula med vatten i kan i sol bli som ett förstoringsglas och orsaka brand om det vill sig riktigt illa. Se till att glaskulan skuggas av växten och undvik full sol.
Bevattningsbubblan i bilden ovanför kommer från Affari och du hittar dem i Pysselgummans webshop. Fina blomkrukan på bilden kommer från Bergs Potter.
En annan variant av bevattningskula är den här från Wikholm form. Den har en praktisk öppning upptill som gör att du enkelt kan fylla på den. Du hittar den här.
Mitt vatten rann bara rakt igenom ^_^ kanske för att jag inte vattnade igenom den helt först. Satt bara ner den i jorden som gissningsvis var rätt torr.
Skulle tro att det är precis som du säger. Jorden behöver vara blöt och genomvattnad, för det är när jorden börjar torka som bevattningskulan börjar pytsa ut vatten.
När vattnet i tomt i kulan/behållaren, ska jag bara fylla på och sätta i igen? Finns det inte risk att växten blir övervattnad?
Hej Anna!
Ja när den är tom är det bara att fylla på den igen. Det ska inte vara något problem med övervattning, vattnet portioneras ut först när jorden drar ihop sig och torkar. Kom ihåg att jorden ska vara genomvattnad när du sätter ned kulan, annars töms den direkt.
Nåt annat jag brukar tipsa om när det gäller övervattning är att använda lerkrukor med dräneringshål. Det är i nästan omöjligt att vattna ihjäl en växt om man använder sådana. Lermaterialet andas och suger upp överskottsvattnet.
Hälsningar Bodil “Pysselgumman”
Hej,
Tack för en bra guide! Fungerar de här bra även på större växter? Jag har en Rumsask som börjar växa till sig och jag är lite orolig för att både över- och undervattna den. Den är dock ca 150 cm hög och har en både djup och vid kruka. Alla tips uppskattas!
Ha det fint // Felix
Hej Felix,
De fungerar nästan bäst till större växter tycker jag, det här är ju bevattningsbubblor av en lite större storlek. Är växten ordentligt genomvattnad när man sätter i bevattningskulan är det ingen risk för övervattning, då sipprar vattnet ur kulan när jorden torkar upp och drar ihop sig.
Ha det gott!
/Bodil
Hej Bodil,
Stort tack för det snabba svaret! Då ska jag testa det.
Ha det fint!
Hej! Har bevattningsbollar i plast. Ska man trycka till så att det kommer upp luftbubblor i bollen eller ska man bara sätta ner dom?
Jag vill helst avråda dessa bevattning system som enkelt startar en brand “kännde att det luktade bränd plast när jag var ute och fixade med min husfasad tänkte först att maskinen som jag använde va orsaken men inte började leta runt och ser att grannens träaltan med massa växter med plast krukor smält och står i elds lågor ” slutsats en glasbevattnig = förstoringsglas ingen smart ide
Absolut är det så, precis som jag också skriver i artikeln. Men det är solens strålar som orsakar förstorningsglaseffekten och det går ju att undvika.
/Bodil
Hej, när jag sätter ner den i krukan täpps den ofta igen av jord längst ner (ca 2 cm jord upp i röret) vilket gör ett stopp för flödet tänker jag? Hur undviker jag det?
Vänligen
Eva