Ampellilja – en nygammal förälskelse

Jag kommer ihåg att jag hade ett helt gäng ampelliljor i min första lägenhet i ungdomen. Ampelliljor är ju fiffiga på det sättet att de i det närmaste är omöjliga att ta död på, vilket var mycket praktiskt på den tiden. Sen förföll den växten i glömska, jag tyckte nog den var rätt tråkig. Tills jag i somras fick ett infall och köpte ett par stycken till sommarstugan.

Ampellilja trivs även en bit in i rummet
En ampellilja på en hylla i sommarstugan.

Och jag får nog säga att jag blev nyförälskad. För i rätt sammanhang är ju den här växten hur härlig som helst. Om den trivs bra så blir den dessutom frodig och fin. Dessutom är ampelliljan en riktig nyttoväxt som sägs kunna rena luften. Även om det nog skulle behövas en hel djungel av ampelliljor för att det skulle ha effekt på luftkvalitén så är tanken fin.

Skötselråd Ampellilja

En ampellilja är så lättskött att det knappt behövs några skötselråd, den är näst initll omöjlig att ta död på. Men om du vill att den ska bli riktigt fin och buskig så kan du tänka på det här:

  • Den trivs bäst i ljus och halvskugga, undvik direkt sol eftersom det bränner bladen. Står den väldigt skuggigt blir bladen helgröna.
  • Håll jorden jämnt fuktig. Vattna igenom växten, men låt den torka upp mellan varje vattning.
  • Ampelliljan bildar efter hand stänglar där nya småplantor utvecklas. Dessa är enkla att ta av och sätta i vatten för att rötter ska bildas och sedan plantera. Jag brukar låta småplantorna bli 8-10 cm innan jag tar av dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *