Lerkruka eller plastkruka, vad är bäst?

Att använda lerkruka med dräneringshål eller plastkruka med ytterkruka är en smaksak, det finns fördelar med båda. Här kommer en genomgång.

Vilka fördelar har en lerkruka?

  • Eftersom lera är ett organiskt material som andas så gör en lerkruka att växtens rötter mår bra och kan andas. Det är svårare att vattna ihjäl en växt i en lerkruka (under förutsättning att den har dräneringshål i botten) eftersom den gör att överflödigt vatten dunstar bort. Och eftersom övervattning är det vanligaste sättet att ta död på en krukväxt så är en lerkruka ingen dum idé.
Snygg lerkruka från Bergs potter
  • En lerkruka håller år efter år och blir bara snyggare när den åldras och får patina. En vackert patinerad gammal lerkruka är bland det vackraste man kan ha i fönstret.

Vilka fördelar har en plastkruka?

  • Har du svårt att hålla dina växter vid liv så kan det vara en fördel med plastkrukor, de håller kvar fukten i krukan bättre. Men risken är då istället att du övervattnar och så blir växten stående i vatten, vilket aldrig är bra. Vissa väldigt vattenkrävande växter, som till exempel Fredslilja, fungerar dock bra i plastkruka. Fredsliljan kan till och med bli stående i vatten och trivas, vilket inte många andra växter gör.
  • En annan fördel med en plastkruka kanske är det stora urvalet av vackra ytterkrukor. Det är aldrig en god idé att plantera direkt i en ytterkruka, någon form av dränering behövs för att växtens rötter ska kunna andas. Då är det nödvändigt att använda en plastkruka som innerkruka.

Tips för att hitta bra krukor till en bra peng

Ett tips är att du spanar efter lerkurkor på loppis. Där brukar man emellanåt kunna dyka på krukor till en billig peng. Saknas fat gör inte det någonting, gör som de gjorde förr och ta ett gammalt kaffefat istället.

Fler blogginlägg på temat växter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *