Ljusare tider = dags att ta sticklingar

Nu börjar ljuset äntligen komma tillbaka så smått! Det betyder att växterna efter en viloperiod börjar må bättre igen. Det betyder också att det snart är dags att börja pyssla om dina växter och ta sticklingar. Sticklingar är ett perfekt sätt att få fler plantor av dina favoritväxter.

Hur tar man sticklingar?

De flesta sticklingar tar man genom att kapa strax under ett blad/bladpar. Skala bort bladen längst ned och lämna ungefär 4-5 blad i toppen. I det här inlägget kan du läsa en mer noggrann genomgång över hur du går tillväga.

Ska man rota sticklingarna i vatten eller jord?

Vattenrota sticklingar
Väggvaser från Affari of Sweden

Många rekommenderar att du rotar din stickling direkt i jord, eftersom de rötter som utvecklas i vatten inte blir lika kraftiga. Min erfarenhet är dock att det fungerar bra både med vattenrotning och att rota direkt i jord. Så välj vad du tycker känns bäst. Jag rotar en hel del i vatten eftersom jag tycker det är så fint att ha sticklingar i småvaser och flaskor.

Rota sticklingar i torvbrikett

Däremot går oftast snabbare att rota direkt i jord. När jag vill ha rötter snabbt på någon stickling så brukar jag oftast använda mig av torvbriketter och gärna ge lite extra boost under glaskupa eller genomskinlig plastpåse. Då går rotningen på ett kick!

Sen kan det också vara värt att nämna att vissa växter med mjuk stam, som till exempel pelargoner, kan ha lätt för att ruttna om du rotar dem i vatten. Vill du rota en pelargonstickling i vatten är det bra att tänka på att inte ha för mycket vatten i vasen/glaset den ska stå i.

Sticklingar – ett bra sätt att få tag på ovanliga växter

Stickling Bräkenpelargon

Ett bra sätt att få tag på lite mer ovanliga växter är att köpa sticklingar av andra växtentusiaster. På Tradera finns det mängder av sticklingar till salu, några av de mest eftertraktade går för en hel del pengar, men man kan också göra fynd. Det finns också en hel del köp- och säljgrupper för växter på Facebook som är bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *