Plantera om växterna och ta sticklingar

Nu när vårljuset letar sig in genom fönstren i mars kan det vara läge att plantera om växterna för att ge dem en riktig kick-start.

Är det trångt för rötterna i krukan bör du byta till en större krukstorlek, annars räcker det att du kratsar bort jord från rotklumpen och fyller på med ny jord i befintlig kruka.

Välja jord

plantera om växterna

Vilken jord ska man då välja? Det viktigaste är att du använder en jord med en bra struktur så att rötterna kan andas. Det finns färdig jord med små lecakulor iblandat, men du kan också själv blanda i Perlite i jorden.

Även den dyraste och mest välgödslade jord lakas ur efter ett tag och du behöver börja ge näring för att växterna ska växa och bli riktigt fina.

Ta sticklingar

Ta sticklingar och plantera om

När du är i gång med att plantera om kan du passa på att ansa dina växter och eventuellt ta lite sticklingar. Toppsticklingar tar du genom att klippa av på lämpligt ställe ovanför ett bladpar på växten. Där du klippt kommer växten att börja grena sig.

Klipp till sticklingen så att den är mellan 5-10cm lång. Klipp strax nedanför ett bladpar. Det är nämligen där bladen suttit som den kommer att börja bilda rötter. Spara 4-5 blad i toppen. För många blad gör att sticklingen lägger energi på att hålla bladen vid liv istället för att bilda rötter.

Har du inte plats för alla sticklingar? Ge bort i present, det brukar bli uppskattat. På bilden ser du en enkel på se jag vikt till för att göra det lite extra festligt. Här hittar du instruktionerna.

Tips för sticklingar och plantor

Krukor från Bergs Potter

Det är bra att börja med en mindre krukstorlek och växla upp efter hand som växten ökar i storlek, de vill inte ha det för stort i början. Till de minsta plantorna passar storlek 12 (det är den storlek jag använt på bilden ovan).

Finns det något vårigare än en massa sticklingar i vaser? Finare än den tjusigaste sticklingsbukett om du frågar mig!

En liten sprayflaska är bra att ha nära till hands vid växterna. De flesta växter har svårt för vårt torra inomhusklimat och en liten dusch med sprayflaskan med jämna mellanrum kan göra susen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *