Ibland tänker man kanske att såpa bara är för dem som har trägolv därhemma, men inget kan vara mer fel. Såpa fungerar till det mesta i städväg! Här kommer mina bästa tips när det gäller att städa med såpa!

Bra att tänka på när det gäller såpa

Såpa förr i tiden var i princip alltid en överfettad såpa. Dagens såpa som du vanligen hittar i matbutiken är det inte, den är snarast uttorkande. Ska du rengöra gamla trägolv så behöver du använda dig av en överfettad såpa för att du inte ska torka ut golven. Det finns några olika varianter på marknaden. Min favorit är den som Västerbottenssåpa tillverkar av återvunnen rapsolja från närområdet. Originalvarianten doftar så där gott som riktig såpa ska göra!

Tips på användningsområden för att städa med såpa

Badrummet:

  • Handfatet. Ta lite flytande såpa på en svamp och gnugga bort smutsen. Skölj med vatten och torka eventuellt efter med en trasa.
  • Toaletten. Ta lite flytande såpa i toaletten och gnugga bort smutsen med toalettborsten. Rengör övriga toaletten med svamp och flytande såpa. Torka efter med en trasa.
  • Kakel. Är det hårt smutsat med kalkavlagringar och smutsiga kakelfogar så använd en rotborste och flytande eller fast såpa. Gnugga ordentligt och skölj med vatten.

Köket

  • Ugnen. En smutsig ugn rengör du enkelt genom att gnida in den med såpakoncentrat (fast eller flytande). Värm ugnen till ungefär 100grader under 5-10 minuter och torka ur när ugnen svalnat.
  • Diskho och bänk rengörs enkelt med lite koncentrerad såpa på en kökssvamp.
  • Rengör köksbordet med såpa så slipper du vara orolig för att barnen får i sig kemikalier ifall de äter mat som hamnat bredvid tallriken.

Utomhus

Städa med såpa
  • Altan. Blöt golvet och ta koncentrerad såpa och gnugga med skurborste planka för planka. Skölj efter med vatten.
  • Utemöbler. Mögelfläckar på trämöbler tas effektivt bort med vatten, koncentrerad såpa och en skurborste. Tänk på att blöta träet innan du lägger på såpa, annars kan såpan orsaka fläckar. Jag kommer att göra ett separat tipsinlägg kring just detta lite längre fram i vår och visa före och efterbilder.
  • Har du båt? Då kan du rengöra både utsida och insida med såpa. Extra bra och miljövänligt eftersom du kanske håller till med rengöringen vid vattnet.

Fler artiklar om städning hittar du här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *