Trendspaning – odla avokado

En tydlig trend är att odla saker från det man har hemma i kylskåpet, allra populärast är nog att få avokadokärnor att växa. De gör sig fint i glas eller vaser där rötterna får vara synliga.

Men hur får man då avokadokärnan att gro? Det finns en mängd tips på hur man går tillväga, men här kommer ett sätt som jag testat med framgång.

Så här får du avokadokärnan att gro

  • Ta försiktigt ur kärnan ur din avokado. Tvätta rent från avokadokött.
  • Lägg kärnan i fuktigt hushållspapper och sedan i en liten plastpåse som du knyter ihop.
  • Lägg påsen någonstans mörkt och varmt. Jag la den under badkaret i badrummet där vi har golvvärme.
  • Byt hushållspapper till nytt fuktigt papper ett par gånger i veckan.
  • Inom ett par veckor bör en liten rotsvans ha vuxit ut. Nu bör också det yttre kärnskalet ha börjat släppa och du kan passa på att skala av det.
Vas med bullig kant från Affari. Lagom vid öppning för kärnan att vila på.
  • Nu kan du låta kärnan växa vidare i en ett glas eller en vas. Om du inte har någon vas som passar kärnan (om öppningen är för stor) så kan du sätta 4 nålar i sidorna av kärnan och låta den vila på nålarna mot glaskanten. Se till att rotsvansen når ned till vattnet.

Efter en tid börjar själva avokadoskottet skjuta upp och så småningom bildas bladen. På plantan ovan finns små knoppar längs stammen där fler blad så småningom kommer att bildas.

Jag tycker de är finast stående i glas, men efter ett tag kan plantan bli för stor för att ha i glas och då är den bara att plantera i kruka med vanlig blomjord. Låt kärnan sticka upp lite grann ur jorden.

När du ändå är igång med att odla avokado, försök med flera kärnor på samma gång. Dels kan någon misslyckas, dels är det väldigt snyggt att ha en grupp av växande små träd i glas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *