Amplar är ett bra sätt att skapa mer utrymme för växterna. Dessutom är det lätt att knyta en enkel ampel själv.

Så här gör du

Använd dig av ett kraftigt snöre. Det fungerar med vilka snören som helst bara de är kraftiga och starka. De ska orka bära den kruka och växt du har tänkt ha i ampeln.

Jag har använt mig av ett lädersnöre som är ungefär 3mm tjockt.

Klipp till 4 snören som är mellan 2,5- 3 meter långa, beroende på hur lång du vill ha ampeln. Vik dem på hälften och knyt en ögla där i mitten. Sträck till ordentligt. Det är den öglan som blir själva upphängningsanordningen.

knyta en ampel

Använd ett dörrhandtag som hjälp för att knyta resten av ampeln.

DIY - enkel ampel

Lägg ihop snörena två och två. Gör en knut på snörena och sträck till. Var noga med att alla knutar hamnar på samma höjd. Annars blir ampeln sned.

Nästa moment är att knyta en knut ett steg längre ned. 10 cm nedanför den övre knuten brukar vara lagom. Lägg ihop en tåt från vardera knut. Knyt och dra till ordentligt.

Enkel ampel av lädersnöre

Det sista momentet är att du drar ihop alla trådar i botten till en knut. Knyt ett snöre hårt runt snörknippet Jämna till tofsen nedtill med en sax.

Nu har du en enkel och tjusig ampel!

Här kan du se fler typer av amplar jag gjort. Den till vänster har jag gjort av överblivet kakelsnöre. Småamplarna till höger passar bra till mindre vaser med sticklingar, till dessa har jag använt jutesnöre.

Här hittar du fler kreativa pysseltips:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *