En människa mår bättre, blir vänligare och gladare ifall man i sitt hem möter vackra former och färger på de ting man omger sig med 

Citatet kommer från Ellen Key och hennes lilla häfte Skönhet för alla som publicerades 1904. Jag läste igenom det alldeles nyligen och slogs av hur hon banar väg för ett modernare mer funktionalistiskt Sverige. Ellen Key levde mellan 1849 och 1924 och var på många områden en pionjär. En av många saker hon propagerade för var var harmoniska och hälsosamma hem med luft, ljus och funktion.

Vid sekelskiftet var den rådande inredningstrenden mörk, murrig och hemmen var fyllda av ett gytter av saker. More is more om man så säger. På bilden ser vi Strindberg i sitt hem. Mörka tapeter, mörka möbler och många attiraljer.

Skönhet för alla

Här är Ellen Keys hem vid samma tid. Ljust, luftigt och utan onödigheter. Det var helt nydanande för tiden. Hon propagerade för ljusa väggar, för att konsten skulle framträda och inte drunkna i brokiga tapeter. Men enfärgade tapeter fanns inte att tag i, så hon rekommenderade att man köpte billigast möjliga tapeter och tapetserade med baksidan utåt.

Ljusa möbler med rena linjer. Vackra fernissade trägolv med enkla trasmattor i harmoniska färger. Lätta gardiner som släpper igenom mycket ljus. En nyplockad blombukett i en enkel glasvas utan krusiduller. Enkla blommor i fönstren, i motsats till den storvulna trenden med stora exklusiva palmer som var utbredd hos de mer välbeställda (se bilden på Strindberg).

Ellen Key gick ut hårt mot allt bjäfs hon tyckte fanns i hemmen: Hur falsk den föreställningen är att skönhet i hemmet vinnes blott genom rikedom, det ser man bland annat i de många, av meningslösa lyxföremål och konstsaker överlastade hem.

Istället menade hon att enkla och funktionella ting av gedigna material var de vackraste. Hon hävdade att detta var något för alla, det behöver inte vara dyrt att ha det vackert hemma. Däremot behövde folkets smak utvecklas.

I alla husets rum borde/…/finnas böcker. Böcker är hemmets bästa prydnader. Så skriver hon i Skönhet för alla och jag kunde inte hålla med mer. Det finns inget jag tycker är mer hemtrevligt och mysigt än böcker. Helst ska det finnas en bokhög i varje rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *