Konsten att göra en bra att-göra-lista

Jag antar att fler än jag gillar att lista saker som ska göras? Det känns som om man får mer kontroll på tillvaron när det skrivs ned och dessutom är det en skön känsla att få bocka av något på listan när det är gjort. Men det är lätt att en att-göra-lista blir en enda jättelång lista med stort och smått blandat där inte ens hälften bockas av. Resultatet blir att man känner sig misslyckad.

Hur kan man då göra för att att-göra-listan ska bli ett effektivt redskap? Här kommer mina tips!

att-göra-lista
  • Använd olika listor för olika tillfällen, t ex en hemmalista (som kan delas upp i flera beroende på vilken typ av aktivitet som ska göras) och en för jobbet.

  • Var konkret i din beskrivning i punkterna. Om jag bara skriver ett luddigt marknadsföring som en punkt skulle jag bums skjuta upp det eftersom det skulle kännas helt ogreppbart. Bryt ned i mindre bitar och beskriv så exakt som möjligt vad som ska göras, till exempel: skapa ett inlägg och två stories för Instagram.

  • Ha bara med punkter som du verkligen har bestämt att du ska göra.

  • Ha inte för många punkter din lista. Jag vill känna att jag blir färdig med en lista och hellre börja på en ny, istället för att ha en ändlös mängd punkter som aldrig tar slut. Det är skönt att “vända blad” och känna sig nöjd med vad man åstadkommit.

  • Samla dina listor på ett och samma ställe istället för att ha tusen Post-itlappar som dräller runt. Vissa föredrar att ha sina listor digitalt, själv är jag förtjust i att skriva för hand så jag använder mig av anteckningsböcker för övergripande ämnesvisa saker (till exempel en för marknadsföring på sociala medier och en för ämnen att skriva om i min blogg. Sen använder jag en veckolista uppdelad på dagar på en clipboard.
  • En tejp med rutor är en rolig grej för dig som skriver dina att-göra-listor för hand. Klipp av en lagom lång bit och klistra in i en anteckningsbok eller på ett papper och börja med din lista.

Fler tips för att organisera dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *