Såpskura trägolv – så gör du

såpskura golv

Ett skurgolv är ett obehandlat trägolv som genom åratal slitage och skurning fått en hård, tålig och vackert ljus yta. Ett såpskurat golv blir ljust och ljusnar lite för varje skurning. Vill du såpskura ditt golv så ska du använda överfettad såpa av hög kvalitet. Vanlig såpa som du hittar i matvaruaffären är inte överfettad, utan är snarast uttorkande istället.

Så här gör du för att såpskura ett golv:

1. Ta bort möbler och textilier från golvet.

2.  Börja med att blöta golvet med kallt vatten (varmt vatten gör golvet grått), ta en liten del i taget om golvet är stort. Viktigt att du börjar med detta moment, eftersom det lätt kan bli fläckar om man häller såpa eller såpvatten direkt på ett torrt golv.

3. Klicka lite såpa på skurborsten och skura några plankor i taget i brädans längdriktning. Ett nytt golv behöver mer såpa än ett gammalt. Viktigt att du använder en överfettad såpa som återfettar träet, den vanliga såpan i mataffären torkar ut träet.

4. När du skurat hela golvet så ska du skölja efter med kallt vatten och torka upp det med en skurtrasa eller mopp.

Den här behandlingen bör upprepas ca 3 gånger per år. På ett nytt golv kan du få göra behandlingen oftare, eftersom du behöver arbeta upp en skyddande yta.

Här hittar du fler artiklar om såpa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *