En rolig trend är att odla från det man har i kylskåpet. Det finns verkligen massor av grönsaker och frukt som du kan ta tillvara kärnorna av och odla.

Avokado

Alienvarning på rötterna! Vasen kommer från Affari och är perfekt till avokadokärnan.

Avokadokärnor är tacksamma att ta rätt på och få att växa. Dessutom är det snyggt att låta stå framme i en vas så att rötterna får synas.

Hur gör man för att avokadokärnan ska gro?

Ta bort kärnan ur avokadon och tvätta ren den. Lägg den i fuktigt hushållspapper i en liten plastpåse. Placera mörkt och varmt (jag brukar lägga påsen på golvet i badrummet där jag har värmeslingor). Byt pappret ungefär en gång i veckan.

Ett par veckor senare har en liten rotsvans börjat titta fram. Då kan du plocka fram kärnan, skala av höljet som sitter löst och placera den i en vas med lämpligt stor öppning. Låt rotsvansen nå ned till vattenytan. Se till att byta vatten emellanåt, ca 1 gång i veckan brukar vara lagom.

Så småningom så börjar plantan att sticka upp. När den blir större kan du placera den i en kruka med jord om du vill. Låt då kärnan sticka upp lite ovanför jorden. Jag brukar låta min stå kvar i sin glasvas, det ser snyggt ut tycker jag, men då växer sig plantan inte stor.

Boken Odla från kärnor

Det här är en väldigt praktiskt inriktad bok. Den går igenom vilka kärnor som man kan odla, hur man skapar bäst förutsättningar och vad man behöver tänka på för att plantan ska växa till sig. Dessutom går den igenom vanliga problem som kan drabba odlingen och vad du gör åt dem. Det är en rolig bok att använda tillsammans med sina barn, de brukar gilla att ta rätt på kärnor och odla. Du hittar den både hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar

  1. Stellan Hyltén-Cavallius

    Denna bok finns varken hos Bokus eller Adlibris. Inte heller på antikvariat.nu, bokbörsen, Abebooks, Amazon eller Bookdepository.
    Orginalvarianten på engelska finns dock till salu, lite här och där.
    Har någon en svensk variant köper jag den gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *