Skapa ordning hemma – tio tips!

När vårljuset återvänder kan det vara trevligt att skap ordning i hemmakaoset. Det blir ett slags nystart efter vintermörkret. Här kommer några blandade tips som kanske kan hjälpa till för att skapa ordning hemma.

1. Var sak på sin plats

Hos de flesta är hallen en riktig stökfälla som tenderar att svämma över av jackor, skor, vantar och allehanda sportattiraljer. Ett sätt att skapa ordning kan vara att var och en i familjen har varsina lådor eller korgar med sina namn på.

Organisera och skapa ordning med griffeletiketter
Griffeletiketter för märkning av diverse förvaring.

Jag har en tanke att jag ska använda genomskinliga plastbackar med lock och märka med griffeletiketter med allas namn på. Vi får se om det stannar vid en tanke. Griffeletiketterna är förövrigt toppen för allehanda märkning (skafferiburkar, lådor i förrådet, tidskriftssamlare etc.).

2. Ordning på leksakerna

Har man småbarn är det ofta leksaker precis överallt efter en dags lekande. Förr stuvade jag allt i en och samma korg när kvällen kom och det var färdiglekt. Men något jag märkt är att barn tycker det är roligare att leka nästa dag om inte alla leksaker ligger huller om buller i en och samma korg.

Ett bra tips är att köpa mindre korgar och hålla leksakerna sorterade där. Bilar i en korg, mjukisdjur i en korg, duplo i en korg, klossar i en korg osv. Det blir roligare att leka på det viset och ser onekligen trevligare ut.

3. Saker “på väg”

Bor man några stycken under samma tak så är det ofelbart så att saker hamnar på fel plats och är på väg någonstans. Jag bor i ett tvåvåningshus med källarplan och saker är hela tiden på fel ställe. En kalsong som slitit sig ur tvättkorgen slängs bakom källardörren på väg ner till källaren och tvättstugan, sonens hörlurar läggs i trappen tillsammans med dotterns Barbie på väg upp till övervåningen. Det ser rätt trist ut när saker ligger och “är på väg”. Ovanstående korgar är ett snyggare alternativ till saker “på väg”, då fiskar man med sig korgen nästa gång man är på väg ner i källaren eller till övervåningen.

4. Disk är trist

Finns väl inget som ser tristare ut än en diskbänk full med disk. Hemma hos oss blir det lätt så att ingen vill dra nitlotten att måsta plocka ur den rena disken ur diskmaskinen. Då tar man den enkla vägen och belamrar diskbänken istället. Och när jag tänker efter sker det oavsett om disken i maskinen är ren eller smutsig. Det är bra om man kan få in en rutin hos barnen att de åtminstone ställer in sitt smutsiga porslin direkt i maskinen när den är tom, där finns verkligen ett förbättringsområde här hemma.

En sak som underlättar något är att ha en sån här odiskad/diskad-skylt på diskmaskinen. Då finns det i alla fall en liten chans att tallriken åker in i maskinen.

5. Förvaring av diverse småpyssel

De flesta barn kommer någon gång in i perioder av pyssel. Pyssel med pärlor, papper, paljetter, saker man hittat på gatan, ja allt mellan himmel och jord. Sådana småsaker har en tendens att hamna överallt i huset (titta mellan soffkuddarna så förstår ni vad jag menar). För samma sak gäller ju här. Det är roligare att pyssla om inte allt ligger huller om buller. Glasburkar är ett praktiskt sätt att hålla ordning på pysselmaterialet.

Min syhörna med trådrullar nära tillhands i glasburkar. Funkar lika bra till pärlor och annat pyssel.

Det funkar utmärkt med gamla syltburkar. Om du har en hylla över skrivbordet eller pysselhörnan så kan du skruva fast burklocket i hyllplanets undersida och på så sätt få bort burkarna från skrivbordet.

6. Krokar, krokar, krokar

Man kan aldrig få för många krokar. Kanske får någon därhemma då den fina idén att man kan hänga upp sina kläder istället för att kasta dem på golvet.

Krokar en bra hjälp för att skapa ordning
Just den här knoppbrädan är köpt för en billig peng på Rusta och målad i en nyans jag ville ha.

7. Håll koll på vad som ska göras

Finns det något bättre än listor? Många använder nog telefonen eller datorn för detta idag, men jag och många med mig älskar fortfarande sina fysiska listor. Det finns inget bättre än att rent fysiskt få bocka av en sak på att-göra-listan!

Block This Week

8. Skapa ordning på skrivbordet

Jag har en skrivbordsgranne här hemma som är en notorisk papperssamlare. Pappersbuntarna verkar växa exponentiellt, från en dag till en annan så är det helt plötsligt ett berg. Han påstår att det är kreativt och mysigt, men mig stör det som tusan. Dock håller jag igen för att inte bli alltför tjatig, man måste ju få bestämma över sin egen lilla plätt i tillvaron.

Brevställ för att fixa ordningen på hemmakontoret
Postställ från Exmez

Men någon nära förestående dag ska han få ett sånt här postställ i “present” av mig. Underskatta inte vad lite ordning på skrivbordet kan göra för husfriden.

9. Gör det tråkiga mindre tråkigt

Ok städa och hålla ordning är kanske inte det roligaste som finns, men här kommer ett bra tips från mig. Jag är en riktig bokmal, älskar verkligen att läsa. Jag har alltid en ljudbok på gång för att ta till när jag gör något lite trist och monotont. Städ, tvätt och gräsklippning går numera som en dans, nästan (men bara nästan) något att längta till.

Min favoritbok förra året!

Förövrigt piggar också trevliga städprylar upp det trista, som t ex fräscha och väldoftande rengöringsmedel och fina trasor.

10. Apropå böcker

Här kommer ett undantag från ordningshysterin i mitt fall, i bokhyllan ska det vara viss oreda. Jag är som sagt bokfrälst och äger åtskilliga hyllmeter med böcker. På senare år har det förekommit diverse styling med böcker, till exempel färgkoordinering och pyssel där böcker på olika sätt är inblandade. Även om jag är inredningstokig så går gränsen där. Böcker är hur vackra som helst i inredningen, men ska först och främst läsas, inte pysslas med. Där är jag puritan eller kanske snarare Taliban. Så här ser en riktig bokhylla ut enligt min mening:

Bland böckerna behöver ingen ordning råda

Fler artiklar på temat ordning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *