Ta hand om dina växter under vintern

Under det mörka halvåret så går växterna på sparlåga och är framträder inte från sin bästa sida. När det gäller till exempel palettblad så blir de bleka i färgen och tappar en stor mängd blad. Vad kan man göra för att växterna ska må bättre under vintern?

Placera om växterna

Placera om växterna i fönstren så att de som behöver mest ljus får det. Många växter som under sommaren inte klarar av att stå i söderfönster trivs utmärkt där under vintern när solen inte längre är så brännande.

Skapa fukt kring växterna

Försök att skapa fuktighet runt växterna. Under vintern brassar vi på med elementvärme och den skapar en väldigt torr luft. Elementen är dessutom allt som oftast placerade under fönsterbrädorna så växterna blir extra utsatta för den torra luften.

Du kan skapa fukt genom att placera ut skålar med vatten i närheten av växterna. Ett annat sätt är att ställa krukan på ett lite större fat med stenar. Fyll på med vatten, men låt inte vattnet gå ända upp till krukan. En tredje variant är att köpa en luftfuktare. Det finns många olika sorter på marknaden, ingen av dom är vacker, men ibland har nöden ingen lag.

Att duscha sina växter tillför inte fukt kring växterna annat än väldigt kortvarigt. Däremot är det bra på andra sätt. Det tar bort damm som täpper till bladens porer och skapar motståndskraft mot ohyra.

Dra ned på näring

Du kan fortsätta att ge näring under vintertid, men dra ned på dosen. Om du alltid använder svag näringslösning i vattnet, till exempel Blomstras näring, så blir dosen näring lägre av sig själv under vintertid eftersom växterna vill ha mindre vatten under denna period.

Extrabelysning bra för växter under vintern

extrabelysning bra för växter under vintern

För vissa växter kan växtbelysning vara ett bra alternativ. Det gäller framförallt stora ljuskrävande växter som inte är så lätt att flytta runt till bättre ljuslägen. Det finns många växtlampor på marknaden, jag använder mig av Nelson gardens belysning som jag tycker fungerar mycket bra.

Ta hand om växterna under vintern

I mina källarodlingar, där jag driver upp plantor och sticklingar, använder jag mig av Nelson Gardens smidiga och energisnåla LED-ramper. De är diskreta och lätta att hänga upp under till exempel ett hyllplan. Du kan dessutom koppla ihop upp till tre ljusramper i ett enda system.

För växtfantasten kan sådana här LED-ramper vara ett bra alternativ till någon enstaka lampa här och där. Fäst under en hylla och placera dina mest ljuskrävande växter där.

Fler blogginlägg på temat odling:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *