Så sköter du om ditt Palettblad

Palettblad är en mycket populär blomma bland växtentusiaster. Det finns oändligt många sorter att välja mellan, men gemensamt för dem alla är att de är svåra att få tag på i blomaffären. Tack och lov finns det många som gärna säljer en stickling eller två från sina Palettbladsplantor.

Skötselråd

 • Palettblad är törstiga växter, så räkna med att du får vattna din planta ofta. Har du missat att vattna och din planta ser hängig ut så repar den sig snabbt om den får en rejäl skvätt vatten.
 • Palettbladen ändrar färg beroende hur de är placerade. Står de ljust så mörknar bladen, står de mörkare blir de bladen ljusare med andra färginslag. Om vi till exempel tar sorten China Rose, som du ser på bilden ovanför, så blir bladen helt igenom lila om den står ljust, men bladen får gröna inslag om den står mörkare. Den trivs dock inte i stekande sol, då blir bladen bruna.
 • Om du vill att din planta ska bli buskig så var tuff med saxen. Plantan på bilden ovanför har jag i ett tidigt skede beskurit nästan ända längst nere vid jorden (ovanför nedersta bladparet) så att den börjat grena sig redan där nere. Beskär helst på vårkanten när ljuset kommit tillbaka, då är växtkraften som starkast.
 • Håll utkik efter ohyra. Tyvärr är palettblad rena rama godiset för ohyra som trips. Trips trivs när det är varmt och torrt, så ta för vana att ge dina palettblad en dusch emellanåt. Spola av bladen ordentligt, särskilt undersidan där trips gärna håller till. Ta även för vana att kolla över växterna när du vattnar. Tripsangripna blad får silvriga fläckar där krypen ätit.
 • Palettblad trivs utmärkt utomhus på sommaren. Placera ljust, men inte alltför soligt. Ta in den när det börjar närma sig frostnätter på hösten, men var noga med att inte få med någon ohyra.

Ta sticklingar av Palettblad

Palettblad är mycket tacksamma att ta sticklingar av. Passa på när du ändå ska beskära växten.

 • Kapa en topp strax ovanför ett bladpar på plantan. Ansa till sticklingen genom att klippa nedtill strax under ett bladpar (det är där bladen suttit som det kommer att bildas rötter). Skala bort bladen på stammen förutom 4-5 blad i toppen. Det räcker om sticklingen är en 5-7 cm lång. Du vill ju att den ska lägga energi på att bilda rötter och inte lägga kraft på en massa blad.
 • Det behöver inte vara en topp du gör sticklingen av. Det går utmärkt med en bit av stammen också.
 • Du kan ställa sticklingen i lite vatten, men den går också utmärkt att plantera direkt. Palettblad bildar rötter snabbt och snart har du en fin stickling som snabbt växer till en planta.

För dig som vill läsa mer!

För dig som vill läsa mer om Palettblad har jag gjort en liten tidning med ännu mer tips och trix. Du får till exempel tips på hur du gör för att stamma upp och hur du kan undvika ohyra genom att aktivt jobba för att växten verkligen trivs där den står.

Du kan bläddra online och ladda ner tidningen som pdf via den här länken.

Fler blogginlägg på temat växter:

29 kommentarer

 1. En fråga du skriver att man ska beskära på våren. Men tror du det går bra nu eller är det för sent?

  1. Det funkar nu också, men det är inte säkert att det växer på sig så snabbt. Växtkraften är så mycket starkare på våren och ett nedklippt Palettblad skjuter fart snabbt.
   /Bodil

 2. Bladen på min stickling rullar ihop sig och den ser hängig ut, vad ska jag göra då? Den står i blomjord i en ganska liten kruka.

  1. För lite vatten? De är ju rätt törstiga palettbladen. Har den en liten kruka kan du växla upp ett par storlekar så har den lite mer jord som kan hålla vatten.
   /Bodil

 3. Hej! Hittade hit för första gången nu när jag googlade “palettblad skötsel”. Vilken bra blogg du har! <3
  Jag har ett palettblad som vuxit sig till ett litet monster, den är verkligen buskig men inte på ett sådant fint vis som din på bilden utan den ter sig liksom rufsig och ostyrig, haha. För mig jag har beskurit den hårt en gång, den har ganska många förgreningar nedtill. Har toppat den upptill flera gånger, kanske därför den blir nästan för buskig och tjock?
  Nu har jag ca 7 sticklingar på gång i olika faser runt huset, man blir så glad av dem! 😀

  1. Tack!
   Ja, man får toppa ideligen för att den inte ska bli alldeles för ostyrig. Huset blir helt överfullt av sticklingar och plantor 🙂
   /Bodil

 4. När jag tar en stickling från moderplantan så vätskar (blöder)
  snittet länge med klar vätska. Ska det bara torka av sig själv?

  1. när jag tar ett skott från moderplantan så vätskar (blöder) snittet
   med en klar vätska i flera dagar .ska det bara torka av sig själv eller gör
   jag fel. tacksam för svar. Karin

   1. Sorry, missade din förra kommentar. Lite brukar det vätska sig när man klipper en stickling. Men menar du att det är mycket på din planta? Jag tänker att det brukar avstanna och bli en torr yta på snittet ganska snabbt. Hur ser snittet ut efter ett par dagar?
    /Bodil

    1. Tack för svar. det har avstannat och torkat, blev orolig
     att jag gjort fel då det droppade ner på bänken några dagar.Även sticklingen har tagit fart – jättekul. / Karin

 5. Hej!
  Efter att ha haft mina palettblad ute i sommar (något de verkar ha älskat att döma av tillväxten) har de nu stått inne cirka 2 månader. De börjar se bleka och hängiga ut och jag funderar på om jag ska klippa ner dem hårt redan nu så att de inte bara står och skräpar.
  Är det “jobbigt” för dem att klippas nu, sent i november? Riskerar jag att ta livet av dem?
  Tacksam för svar 🙂
  Hälsningar Anette

  1. Hej Anette,
   Håller med om att det är trist när palettbladen bara står och ser skräpiga ut. Jag brukar klippa ned när jag känner för det, även under den mörka årstiden. Tillväxten står stilla under vintern, men så snart vårljuset återkommer så skjuter de fart igen.
   Min erfarenhet är att det är rätt svårt att ta livet av palettblad, de växer som ogräs 🙂
   /Bodil

 6. Hejsan
  Mina palettblad har pytte små vita djur på bladen hur får man bort dem?
  Hälsningar Marianne

  1. Oj. Det låter som om det kan vara tripslarver. Palettblad kan tyvärr vara riktiga tripsmagneter. Det är inte alldeles enkelt att få bort, men det går om man är envis. Steg ett är att isolera växterna (trips sprider sig lätt mellan växter). Duscha av bladen i duschen i ganska hård stråle (mindre växter fungerar det att ta under vattenkranen). Var särskilt noga med bladens undersida, det är där ohyran främst håller till. Sen behöver du behandla med något växtvårdande medel, läs tips om det på min växtsida Blomfantast.
   /Bodil

 7. Hej!

  Är ganska ny på det här med palettblad. Köpte en fin växt som dog (!) men jag lyckades rädda en stickling som jag nu är väldigt rädd om! Den är planterad i jord men jag hittar ingen info om de vill stå trångt eller inte. Spelar det någon roll? Behöver plantera om den isåfall då den står i en rätt liten kruka nu.
  Tack för hjälpen!

  Mvh
  Ingela

  1. Härligt att du lyckats rädda en stickling! Fyller rotsystemet ut krukan är det bra att gå upp en eller två krukstorlekar. Du kommer se att ditt palettblad skjuter fart och trivs bättre när rötterna får mer utrymme att utvecklas.
   /Bodil

 8. Hej!
  Jag har övervattnat min palettplanta och med växtnäring i vattnet. Nu ser den väldigt hänging ut när den tidigare har varit väldigt frisk och vuxit snabbt. Hur gör jag nu? Ska jag vänta ut tills jorden torkar upp eller klippa av skälkarna och sätta nya sticklingar?

  1. Ajdå. Palettblad är ju så kinkiga överhuvudtaget just nu och hänger av alla möjliga skäl. Det säkraste är nog att du klipper ett gäng sticklingar, så att du har en backup om den inte återhämtar sig.
   Du kan testa att ta upp plantan ur krukan och låta jorden torka till sig på tidningspapper. Men som sagt se till att ta ett gäng sticklingar så att du har ifall plantan dör!
   /Bodil

 9. Hej!
  Hur snart tycker du att man ska toppa en stickling för att den ska förgrena sig och bli buskigare? Den har fått rötter redan och är ca 8 cm hög nu. //caroline

  1. Vänta tills plantan växt på sig så den är ungefär 15-20cm, då brukar den vara robust nog att kapa!
   /Bodil

 10. Behöver man ta av toppen på alla palettblad för att de ska förgrena sig? Det verkar som mina ”wizard scarlet” föregrenar sig ändå..//Caroline

  1. En del mer lågväxande palettblad brukar vara naturligt buskiga i växtsättet. De växer mer i sidled. Andra palettblad, som t ex China Rose, växer bara som en stängel rakt upp och då behöver man ta till saxen om man vill “buska till” den.
   /Bodil

   1. Tack för dina snabba svar🌸

 11. Min stora palettblad har börjat tappa bladen var beror det på?

  1. Palettblad brukar tappa gamla blad lite eftersom, men allra mest blad tapper de under senhöst och vinter. Då går de i vila kan man säga och brukar kunna se ordentligt anskrämliga ut. Men det är kanske lite tidigt att tappa mycket blad redan i början av september. Hur ser bladen den tappar ut? Kan du se några skador som tyder på ohyreangrepp? (Du kan till exempel kika efter silvriga partier på baksidan av bladen).

 12. Blomsteraffären på a6 i Jönköping har massor med paletter i olika sorter.så dom är lätta att få tag på

  1. Ja det brukar finnas en hel del på blomaffärerna. Men rätt sällan någon av de roligare sorterna tycker jag. Det finns ju hundratals sorter av palettblad.

 13. Susann wadelius

  Har satt sticklingar flera ggr men de blir ingarötter
  De ruttnar o dör vad ska jag göra????

 14. Jag har planterat om mina sticklingar och kniper av vid varje bladpar för att få den mer buskig och stor.. stressar jag blomman genom att göra så? Är det bättre att låta den växa upp lite på stängeln och sedan toppa?
  Caroline 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *