Många med mig älskar växter och fyller gärna sina fönster med vackra gröna skönheter. Men hur ska man tänka för att undvika att det känns rörigt?

Se fönsterbrädan som en hylla vilken som helst

Jobba med din fönsterkomposition precis som när du jobbar med övriga stilleben.

  • Börja med att plocka ur fönstret. Det är bra att börja från noll och se vad du vill ha med i dina fönster. Jobba dig bakifrån och framåt när du placerar krukväxter och föremål på fönsterbrädan.
  • Gruppera. Har du djupa fönsterbräden är det enkelt göra små grupperingar i fönstret. Har du smala fönsterbräden får du istället skapa grupper genom att skapa mellanrum mellan dem.
Snyggt i dina fönster
Böcker är fina att använda som piedestal.
  • Variera växternas höjd. En lång rad växter i samma höjd blir lätt som ett tåg där ingen växt utmärker sig. För att höja upp någon enskild växt kan du använda en trave böcker eller magasin som piedestal.
  • Låt olika former och material få kontrastera. En rund kruka tillsammans med en mer rak. En växt med skirt bladverk mot någon med mer kompakta blad.
  • Plocka in andra vackra föremål. Har du plats är det fint att även blanda in annat än växter i ditt fönsterstilleben. I bilden ovan har jag några fina böcker och ett bokstöd jag tycker om.

Krukor – hur ska man tänka där?

En elefantöraplanta i krukan Copenhagen från Bergs Potter.

När det gäller typ av kruka så kan du fundera på om du vill att krukan eller växten ska vara i fokus. En iögonfallande kruka stjäl uppmärksamhet från en vacker växt och samtidigt kan en oansenlig växt bli mer intressant i en fin kruka.

Palettblad China rose i smaragdgrön kruka Copenhagen från Bergs Potter

Samtidigt kan en dramatisk färg på krukan komplettera en dramatisk färg på krukväxten som i bilden ovan.

snygga krukor till dina fönster
Smaragdgrön kruka Bergs Potter

När det gäller storlek på krukan så ska du förstås välja en kruka som är anpassad till växtens rotsystem, men du kan även lägga en tanke på krukans storlek i förhållande till växten. För en uppåtväxande krukväxt kan du tänka på samma sätt som du gör med snittblommor i vas. Alltså att 1/3 utgörs av krukan och resten av växten. Det upplevs som harmoniskt för ögat.

Fler blogginlägg på temat växter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *