Tips! Odla hydroponiskt

Ett enkelt sätt att odla grönsaker på fönsterbrädan, året om, är att odla hydroponiskt.

Vad innebär hydroponisk odling?

När du odlar hydroponiskt så odlar du i vatten med tillsatt näring. Du behöver ingen jord. Du använder dig av särskilda odlingspluggar som sänks ned i en behållare med näringsberikat vatten.

Odla hydroponiskt med Harvy odlingslåda

Odlingen sköter därefter sig själv. Det enda du behöver göra är att med jämna mellanrum fylla på med vatten och näring. Lite beroende på hur stort bladverk dina grönsaker har, det vill säga hur vattenkrävande de är, så behöver du fylla på vatten mellan en gång per vecka och varannan vecka.

Du kan odla det mesta, bara fantasin sätter gränser. Testa dig fram! Däremot kan du av förklarliga skäl inte odla rotfrukter och liknande som växer nedåt.

Mars till september räcker ljuset som kommer genom fönsterrutan, men under de mörka månaderna så behöver du komplettera med en växtbelysning för att det ska växa på bästa sätt.

Odlingslåda för att odla hydroponiskt

Du kan konstruera en egen hydroponisk odling, men vill du göra det enkelt för dig så finns det färdiga att köpa. Det gäller till exempel odlingslådan Harvy som är resultatet av ett samarbete mellan odlingsfantasterna i föreningen Hemmaodlat och Nelson Garden. Hemmaodlatgänget är proffs på hydroponisk odling och Nelson Garden har stora kunskaper när det gäller produktionsbiten. Resultatet blev en svensktillverkad, stilren odlingslåda som pryder vilket köksfönster som helst!

Mer på temat odling i bloggen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *